Hur man ska använda skokräm

Hur man ska använda skokräm

Av: Sveriges Publicerad 2017-04-30 Kommentarer: 0

Vi får ständigt frågor kring hur man ska använda skokräm och det bästa sättet för att putsa sina läderskor. Det finns naturligtvis många olika sätt att göra det på baserat på hur mycket tid man har att lägga ner på sina skor. Här beskriver vi övergripande hur man kan bibehålla ett fint utseende på läderskorna, och samtidigt öka dess livslängd.Ett viktigt attribut som har en stor inverkan är vad det är för typ av läder dina skor är tillverkade av. Om du har glänsande skor är det relativt lätt att hålla dem rena. Har du mockaskor kräver det något mer jobb. Kalvskinn och andra liknande lädersorter kan också kräva mer uppmärksamhet men fördelen med dem är att dem har bättre komfort, ser bättre ut och har längre livslängd. Här beskriver vi hur man ska göra för att använda skokräm för läderskor.


Rengör

För att läder både ska se bra ut och ha lång livslängd behöver lädret vara i så bra skick som möjligt. Precis som din hud behöver rengöras och återfuktas behöver också lädret det. Detta framförallt för att undvika sprickor och uttorkning. För att hålla formen är det en mycket god idé att ha skoblock. Innan du ska börja rengöra ta bort skosnörena från skorna. För att till en början få bort smuts och damm behöver du rengöra skorna med en skoborste (gärna av hästtagel/hästhår). Glöm inte att rengöra ordentligt längs sömmar och kanter, det är lättare om du använder en lite borste för detta ändamål. Alternativt kan du även använda en gammal tandborste. Om skorna fortfarande är smutsiga kan du även använda dig av en fuktig trasa, men då är det viktigt att låta skorna torka innan du går vidare.


Fräscha upp lädret

Applicera en liten mängd skokräm i en cirkelrörelse med en mjuk putsduk eller trasa. Områden som är extra slitna ska man arbeta in extra mycket skokräm i. Låt skorna nu torka i några minuter innan vi applicerar skokräm ordentligt.


Applicera skokräm

En skokräm återställer färgen och glansen på skor som har bleknat. Använd en färg som matchar skorna, helst något ljusare än lädret så att inte skorna får en för mörk ton. Det får givetvis också att använda neutral färg. Testa på en liten yta först för att kunna se hur slutresultatet på hela skon kommer att se ut. Använd sen en putsduk eller skoborste för att applicera skokrämen på skorna. Personligen föredrar jag att applicera skokrämen med putsduk i en cirkelrörelse. Putsa sen upp skorna med en kraftig skoborste. Slutligen gnuggar du snabbt med en mjuk torr duk för att få en fin glans.


Polera?

För den som inte är nöjd med hur välpolerade skorna är efter att man har applicerat skokräm kan man få upp lystern ännu mer. Här kan man antingen använda sig av klassiska militäriska tekniker med saliv eller så använder man vatten.


Följ de tidigare stegen och se till att ha några droppar vatten (eller saliv) på lädret och gnugga in mer skokräm i cirkulär rörelse. Det är viktigt att inte använda för mycket vatten, det ska endast vara några droppar. Låt torka och upprepa ända tills du är nöjd. Du kan fortsätta ända tills du har fått upp en polish som du är nöjd med. När du kan spegla dig med hjälp av skorna har du förmodligen uppnått den maximala polering som är möjlig.

Taggar: Skovård, Lädervård, Skokräm

Relaterade produkter

Kommentarer

Skriv kommentar